10 Mar
10Mar

בתקופה הנוכחית נדרש ״גיוס שקט״ של עובדים, שיטה יעילה לטיפול בשחיקה ולגיוס מחודש של עובדים. 

איך? 

באמצעות מגוון טכניקות פשוטות וכמובן רצון טוב.


זהו החלק השני בסדרת פוסטים בנושא מגמות ניהול, והוא ידון בנושא: ״הגיוס השקט״.
זה לא דיון פסקני ומנחה, זה גם לא דיון אקדמי, אלא יותר הצגת רעיונות והזמנה לחשיבה מהמידע שספגתי לאחרונה בתחום. 

המגיפה שינתה את הדרך שבה אנו עובדים וחווים את מקום העבודה שלנו. בעצם המילה ״מקום״ עברה את השינוי המהותי ביותר. עובדים רבים התפכחו מהצורך בסביבת עבודה מסורתית - המשרד.

התהליך שעולם העבודה חווה לאחר ההתפכחות הזו זכה לכינוי "התפטרות שקטה" (“quiet quitting”) – עובדים שמתנתקים מעבודתם, עושים את המינימום הנדרש ולא עושים מעל ומעבר.
התופעה אף מכונה ״עבוד על פי השכר שלך״ ("act your wage״), ומשמה מובן לחלוטין שהיא מכוונת לעבודה אך ורק על מה שמשלמים לעובד, ולא פסיק מעבר לכך.
התופעה מרוקנת את תוכן עבודתו של העובד מיצירתיות ויוזמה, ובכך פוגעת ביעילות ובפריון הארגון.
שתי התופעות הדומות הללו אפיינו את עולם העבודה עד סוף 2022, ואולי אף ימשיכו להתקיים במקביל לתופעות חדשות שעולות וצומחות בשנת 2023, אולם יש סיכוי רב שעוצמתן והשפעתן יעברו שינוי.

בפוסט הקודם שלי בסדרה, ״מגמות בניהול לשנת 2023 - חלק 1: שיטוח מבנים ארגוניים״,  דנתי בשינוי שנוכל לצפות לו במנהיגות בשנת 2023 - המעבר לארגונים משוטחי היררכיה, שיחייבו את ההנהלה למצות את כישוריהם, יכולותיהם, והנעתם של העובדים הקיימים.
זה יתבצע ע״י בניית צוותים מודולריים שיקומו ויתפרקו על פי משימה, מה שיפזר את המחלקות המסורתיות ויבצע הקצאה נכונה יותר של משאבים בארגון לפרויקטים.
חוקרים רבים צופים שהחל משנת 2023 נהיה עדים למגמה חדשה שניצניה כבר נראים במספר ארגונים גדולים שמצמצמים את מצבת כח האדם שלהם, היא נקראת - ״הגיוס השקט״ (״quiet hiring").

בגרטנר ציינו לאחרונה את המגמה הזו במקום הראשון מבין מגמות עולם העבודה המובילות לשנת 2023.
בבסיס התופעה עומדת היכולת של ארגונים לקבל תפוקה גבוהה יותר תוך הישענות על יכולות ומיומנויות של עובדים קיימים, מבלי להוסיף עובדים חדשים.
זהו מיצוי מקסימלי של היכולות של העובדים הקיימים, בדרך יצירתית, מודולרית ששוברת את ההיררכיה המסורתית, ומגבירה יעילות ופריון עבודה.

מה ארגונים עושים כדי למקסם את ״הגיוס השקט״?

  • ניוד כשרונות על פי פרויקטים
    ״הגיוס השקט״ כרוך בעידוד ניידות כישרונות פנימית, על ידי הצבת העובדים באזורים שבהם הארגון זקוק להם ביותר ובו תרומתם תהיה הגבוהה ביותר, ולאו דווקא במחלקה שבה הוצבו ביום העסקתם.
    יש לכך מספר יתרונות: 
    • הניוד מגביר מעורבות של העובדים בפרויקט לו הם משויכים בכל שלב.
    • העובדים לומדים מגוון רחב של מיומנויות במהלך הניוד והחיכוך עם עובדים אחרים שהם פוגשים בכל פרויקט.
    • הארגון יכול לוותר על מיקור חוץ יקר ובמקום כך להשתמש במיומנויות שכבר קיימות בארגון ומשולמות ממילא.

  • יצירת הזדמנויות ברורות לעובדים
    כדי למקסם ״גיוס שקט״, ארגונים צריכים לספק הזדמנויות ברורות לעובדים לשיפור כישוריהם. זה יסייע בשימור עובדים והגברת המחוברות.
    זה תורם ליעילות הארגונית שצומחת מתוך פיתוח מומחיות העובדים בשלל כישורים. מה שבתורו יתמוך בניודם בארגון, לכל פרויקט הזקוק לכישוריהם.
    זה יכול להיות כרוך בהשקעה בתוכניות הכשרה, הסמכות וסדנאות התואמות את המטרות האסטרטגיות של הארגון.
    Upskilling עוזר לעובדים לבנות את המומחיות שלהם, והופך אותם לבעלי ערך רב יותר לארגון בטווח הארוך.

  • תגמול עובדים על התפתחות
    ארגונים שמתעדפים הכשרות עובדים ופיתוחם, ואף מתגמלים אותם על היכולות החדשות - יגבירו את יעילות ״הגיוס השקט״.
    לא זו בלבד שהוצגה לעובד ההזדמנות להתפתח: בעת שיעשה זאת - הוא אף יתוגמל על כישוריו החדשים, ועל פוטנציאל התרומה הנוסף שלו לארגון.
    זוהי עליית מדרגה מעבר לפיתוח העובד.
    תמריצים כגון בונוס, העלאה, גמישות בשעות עבודה, או חופשה נוספת בתשלום, מוכיחים לעובדים כי הארגון מעריך את תרומתם ומחויב להתפתחותם המקצועית.
    זה שוב מוביל אותנו למחוברות, שייכות והנעה - זוהי השקעה שה- ROI שבצידה הוא לטווח הארוך.

  • עיבוי יצירתי של כח העבודה - ללא גיוסים חדשים
    ארגונים יכולים למנף שיטות גיוס חלופיות, כגון רשתות בוגרים ועובדים זמניים עם כישורים מאוד ספציפיים. אלה ישובצו במשימות בעדיפות גבוהה עם צורך במומחיות יחודית, כאשר גיוס עובדים נוספים מן המניין לא אפשרי.
    רשתות בוגרים הן מקור מצוין לעובדים מיומנים ומנוסים שיש להם היסטוריה עם הארגון, ויכולים לצאת לדרך, עם מינימום עקומת למידה ("hit the ground running״).
    באופן דומה, עובדים זמניים/ארעיים יכולים לספק לארגונים את הגמישות והמומחיות הנקודתית, כדי להשלים משימות בעדיפות גבוהה. כל זאת מבלי להתחייב לעובדים חדשים, וכדי לפתור צורך ספציפי מאוד בזמן מוגדר.

לסיכום, "גיוס שקט" הוא מגמה שארגונים יעילים יאמצו בשנת 2023. עם הגישה הנכונה, ארגונים יכולים למנף את כוח העבודה הקיים שלהם כדי לרכוש מיומנויות ויכולות חדשות מבלי להוסיף לארגון עובדים חדשים במשרה מלאה. ״הגיוס השקט״ יכול להצליח אך ורק אם שני הצדדים יוצאים בו נשכרים. 

עובד שיועמס באחריות חדשה ללא פיתוח מתאים, וירגיש מוצף או מנוצל - לא ייתרם מהשינוי.

 ארגון שמשקיע בעובדים עם רמת מחוברות נמוכה - לא יפיק תועלת מן ההתייעלות החדשה בתחום עולם העבודה.

"גיוס שקט" מציע יתרונות רבים , כולל מעורבות עובדים מוגברת, פיתוח מיומנויות ושימור. זוהי גישה חדשנית המאפשרת לארגונים להישאר תחרותיים ולמלא פערי מיומנויות במהירות וביעילות.

במעבר מתפיסה של:
 צמיחה בכל מחיר (-) בעולם שטרם חווה מגיפה  
לעבר תפיסה של: 
שמירה על יעילות וצמיחה חכמה (+) בעולם שעבר טלטלה בעולם העבודה
הפתרון ההכרחי הוא:
 ״הגיוס השקט״


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.